beats by dre cheap

Nedjelja, kad je otišo Hase

-         I šta još uvijek misliš da je putovanje kroz vrijeme moguće?
-         Postoje dvije teorije koje bi to omogućile. Mislim, da si za obje čuo. Iz fizike znaš da crne rupe zakrivljuju prostor i vrijeme. Teoretski bi bilo moguće iskoristiti zakrivljenost i tangecijalno presjeći put, i tako završiti u budućnosti prije nego što bi ona došla. Naravno pod jednim uslovom da te crna rupa ne proguta. A za drugu bi bio potreban ogromni superračunar, koji bi napravio simulaciju svijeta, i mogli bi da živimo u svakom trenutku gdje poželimo, samo bi se izgubila razlika između stvarnosti i fikcije.
-         To ono Matrix, ha?
-         Ko zna, možda smo mi svi samo dio neke računarske igre, simulacije života. Možda ovo oko nas ništa u zbilji ne postoji?
-         A, što onda nikad niko nije došao iz budućnosti? Nije valjda zbog „dedo-paradoksa“, ako odeš u prošlost i ubiješ svog dedu, znači da ni ti ne možeš da postojiš.
-         Možda, a možda i zbog toga što budućnosti nema.
-         Kako nema?
-         Pa ne postoji, jebo ga ti!
-         Kako to?
-         Sjećaš se dok smo studirali na elektrici, bilo je to na 3. ili  4. semestru kad nam je neko spomenuo diferencijalnu jednačinu kojom se može izračunati intezitet i vrijeme rata ili terorističkog udara, koji može uništiti svijet.
-         Sjećam se, bio je to onaj Azem, a ne, ne Branko „Kockica“ asistent na Matematici II. Onaj što je komentarisao bombardiranje Dubrovnika, pa ga izbacilo, ili tako nešto.
-         E, e taj. A čuo si i za kalendar Maya.
-         Oni što nisu poznavali točak?
-         Nisu poznavali točak, ali su bili manijaci za matematiku. E, njihov kalendar se bazira na sistemu 7 valjaka, a svi valjci broje do 19 osim 4. koji broji do 17, 6. do 18 i 7. do 13. Tako da je moguće za svaki dan u periodu od 5.000 godina pridružiti jedan broj. Osim toga bili su dobri u predvidjanju,pa su predvidjeli sve katastrofe, koje su ih zadesile, njih ili njihove potomke.
-         I kakve sad to ima veze sa onim gore?
-         Problem je u tome da rješenje one gore jednačine odgovara tačno datumu, za koje su Maye predvidjele da je kraj svijeta. Odnosno dan kad se kalendar poništava na nulu.
-         Pa jesu li predvidjeli onaj Cunami ili napade na New York?
-         Nisu, jer se nisu ticali njih, niti područja na kome žive. Ovaj predvidjaju, znači da je u pitanju nešto veliko, svjetskih razmjera, što bi moglo uništiti i preostale Maye.
-         To ti o novom svjetskom ratu?
-         Istorija nas uči da političari često izlaz iz krize traže u ratu. Ne bi bilo prvi puta, mada mislim da ovaj puta neće biti. Prije, neki pojedinačni udar, koji bi mogao biti katastrofalan za cijeli svijet.
-         A to je?
-         Znaš uvijek postoje luđaci kojima je cilj uništenje cijelog svijeta iz ovog ili onog razloga. Recimo prije 50-tak godina morao bi biti bolesni super genije da bi ti ovo uspjelo, danas sa dostupnim znanjem na internetu možeš biti i propali student biohemije, da nabaviš laboratorij, koji ne vrijedi više od par hiljada Eura i da eksperimentišeš sa virusima. Kažu da na svijetu postoji oko 50 miliona ljudi sa potrebnim znanjem. Statistički gledano, među njima mora biti i par luđaka. I eto ga?
-         I kad pada taj dan?
-         Kraj vremena! U nedjelju 23.12.2012.
-         Misliš stvarno da će se to desiti?
-         Ne znam, a ti?

No Pasaran
http://bask.blogger.ba
20/04/2009 13:40